Diş Eti Hastalıkları ( Periodontoloji )

Dişlerin etrafındaki destek dokuları ve diş etlerini etkileyen hastalıklara periodontal hastalıklar adı verilmektedir. Periodontal hastalıklar zamanında teşhis edilirse tedavi edilebilmektedir. Periodontal hastalıklar basit bir dişeti iltihabından çene kemiklerinin eridiği, dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara kadar geniş bir alanı kapsar.

dis-eti-hastaligiDişler, içinde bulundukları alveole kemiğine direkt olarak bağlanmazlar. Dişlerle kemik arasında, liflerden oluşan, periodontal ligament olarak adlandırdığımız bir doku bulunur. Periodontol ligament, dişler üzerine gelen kuvvetin çene kemiğine iletilmesini sağlar. Bu yapıların üzeri dişeti ile kaplıdır. İşte dişin etrafındaki bu dokular periodontal dokular, olarak adlandırılır ve periodontolojinin kapsamını oluşturur.

Diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına neden olan ilk etken, dişlerin düzenli ve uygun şekilde temizlenmemesidir. Diş etinin dişle birleşme noktasında ve diş aralarında biriken mikroorganizmalar, mikrobiyal dental plak adı verilen birikintileri oluşturmaktadırlar. Dolayısıyla bu plaklar temizlenmediğinde, dişlerin çürümesine ve buna bağlı şekilde diş eti hastalıklarına yol açacaktır. Bu durumun yaşanmaması adına, kişiler düzenli olarak diş temizliği yapmalı ve diş arasında kalan yemek artıklarından kurtulmak içinse, diş ipi kullanmaları gereklidir.

Bu hastalıklar ilk önce kendisini diş eti kanamaları ile gösterir. Unutulmamalıdır ki sağlıklı diş etlerinde kanama görülmez.
Yine kızarma, şişme ve diş eti hassasiyeti ve diş etlerinde çekilme diğer belirtilerdir.
Dişlerden ayrılan diş etleri ve açılmalar da hastalığın göstergeleridir.
Dişler arasında aralıkların oluşması, dişlerin sallanması
Dişten gelen kötü kokulu iltihaplar
Ağızda devamlı kötü bir koku oluşumu, kötü bir tat hissi
Yemek yerken alt ve üst dişler arasındaki uyumsuzluk, diş eti rahatsızlıkların diğer belirtileridir.

Periodontal tedavide, hastanın yumuşak ve sert dokularındaki oluşan hastalık ile tahribatın iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Dolayısıyla tedavinin ilk aşamasında diş dokusu çevresinde oluşan plaklar hekim tarafından temizlenir ve tedavinin ilk adımı tamamlanmış olur. Bu işlem az miktarda diş eti iltihaplarında etkili çözüm yolu olsa da ileri iltihaplanma durumlarında ise yapılacak olan periodontal operasyonu için hazırlık aşaması olmaktadır. Periodontal operasyonunu içeren hastalıklar, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, çene kemiklerinin erimesine bağlı olarak diş ve diş eti boşluklarının oluşması gibi sıkıntılarda kemik tozu, membran gibi yardımcı biomateryallerin kullanıldığı cerrahi işlem olmaktadır. Hastalık kişinin sadece diş etlerini kapsıyorsa, büyüyen diş etleri kesilir ve ağız içinde uzaklaştırılır. Ancak hastalık derin dokulara ulaşıp, kemik erimesi yaptığında, diş eti kaldırılıp, iltihaplı doku temizlenir ve kemik yapısı düzeltilerek, yeni kemik oluşumu için yardımcı biometaryeller uygulanır. Ardından diş eti kemiği örtecek pozisyonda dikme işlemi yapılıp, doku iyileşmeye bırakılır. Yapılan operasyondan sonra dikişler 1-2 hafta içinde alınır ve hasta 3 ile 6 ay arala kontrole çağırılır.

Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz...