Ortodonti tedavisi’nin amacı diş, çene ve yüz bölgesini ilgilendiren bozuklukların oluşmasını önlemek, aynı zamanda mevcut bozuklukların ilerlemesini durdurmak, tedavi etmek , ağız diş sağlığını korumak ve bununla birlikte iyi bir estetik fonksiyon (ısırma, çiğneme, konuşma, gülme) sağlamaktır.

tel-once
Önce
tel-sonra
Sonra

Ortodontik tedavi ile güzel bir gülümsemeye sahip olmanın yanısıra çiğneme kabiliyeti ve sağlıklı dişler elde edilir. Sağlıklı ve güzel bir gülümse kişinin zeki, etkin ve kolay iletişim sağlayan biri olarak algılanmasında önemli bir etkendir.

Neden ortodontik tedavi görülmelidir?

Çapraşık dişlerin temizlenmesi zordur. Kötü kapanış diş yüzeylerinde aşınmalara, çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarda zorluklara ve dişleri destekleyen kemik ve diş eti yapılarında aşırı strese sebep olabilir. Tedavi edilmediğinde, bir çok problem zamanla daha ciddi hale dönüşerek ileri zamanda daha komplike tedavi gereksinimi doğurabilir.

Kalıtsal etkenlere bağlı,
Doğumsal anomaliler (dudak, damak yarığı gibi),
Zararlı alışkanlıklar (parmak emme, uzun süre emzik kullanma gibi),
Çürük nedeniyle dişlerinin erken kaybedilmesi,
Diş eti problemleri (periodontolojik problemler) sonucu oluşan dişlerin hareketleri ,
20 yaş dişlerinin yeterli yer bulamaması sonucu,
Diş gıcırdatma veya düşme, çarpma gibi travmalar

Sadece dişlerde görülen çapraşıklıkların tedavisi her yaşta yapılabilir. Ancak çenelerin önde ya da geride olması dediğimiz iskeletsel bozuklukların tedavisi 12 yaş öncesi yapılmalıdır. 5-6 yaşlarındaki çocuklarda ise büyüme ve gelişimi bozabilecek sorunların erkenden saptanabilmesi için ortodontik muayene çok yararlıdır.

Ortodontik tedavi istenilen sonuca ulaşılana kadar devam eder. Aktif ortodontik tedavi bir ile dört sene arası sürebilirken, ortalama iki senede biter. Bazı bireyler biyolojik yapılarından dolayı tedaviye diğerlerinden daha hızlı ya da daha geç cevap verebilir.Ayrıca önleyici ve erken tedaviler sadece bir kaç ay sürebilir. Apareyler tedavi sürecinde periyodik olarak uyumlanır.

Tedavi süresine etki eden faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Problemin şiddeti
  • Yüz ve çene yapılarının büyümesi
  • Dişler, diş etleri ve bunları destekleyen çene kemiğinin sağlığı
  • Bireyin tedaviye kooperasyonu

Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz...